دوچرخه

آموزش نحوه روغن کاری زنجیر و قسمت های مهم دوچرخه + راهنمای قدم به قدم

یکی از اقداماتی که نیاز است به طور دوره ای انجام شود، روغن کاری و روان کاری دوچرخه است. انجام این کار باعث روان شدن زنجیر، فنر ، شانژمان و… می شود و باعث می شود حس بهتری هنگام دوچرخه سواری داشته باشید. همچنین از اسطهلاک دوچرخه جلوگیری می کند. در این مقاله از ایمن نور روش اصولی روغن کاری دوچرخه را به شما آموزش میدهیم.

اهمیت روغن کاری زنجیر دوچرخه: چرا باید از روغن ( روان کننده ها ) استفاده کرد؟

اما روغن کاری دوچرخه به چه دلیل مهم است؟ زنجیر دوچرخه قطعه ای است که در تماس با کل قسمت های دنده عقب و جلو هست یعنی طبق های جلو، طبق عوض کن ، خودرو های عقب و هر دو قرقره شانژمان در تماس با زنجیر هستند و روی هم کشیده و ساییده میشوند.
اگر زنجیر دوچرخه چرب نباشد ساییدگی این قسمت ها روی هم افزایش پیدا میکند و خورندگی ایجاد میشود و قطعه ها به مرور زمان مستهلک یا خراب میشوند. چرب کردن زنجیر و قطعه های درگیر در آن از آنجا اهمیت پیدا میکند که هنگامی که خودرو و طبق روی زنجیر رد می کنند، پرتی یا اتلاف نیرو ایجاد می شود و از طرفی تعویض دنده هم دیگر به خوبی و دقت انجام نمی شود و سرعت تعویض دنده هم کاهش پیدا می کند.

روغن کاری دوچرخه برای چه قطعاتی ضروری ست

آشنایی با انواع روغن زنجیر دوچرخه

تا به این جا با انواع روغن ها و روان کننده های دوچرخه آشنا شدیم و گفتیم که از بین آنها روغن زنجیر یکی از مهمترین و تخصصی ترین روغنهای دوچرخه است که قصد داریم بیشتر در مورد آنها صحبت کنیم.

روغن های استانداری که برای زنجیر دوچرخه تولید شده اند به دو دسته کلی تقسیم میشوند:

روغن زنجیر برای آب و هوای خشک

روغن زنجیر برای آب و هوای مرطوب

همانطور که از اسم روغن ها معلوم است آنچه که مشخص کننده بهترین نوع روغن زنجیر می باشد شرایط آب و هوایی و فصل است که باید بر اساس آن یکی از انواع روغن های خشک یا مرطوب را انتخاب نمایید، فرمولاسیون این روغن ها به گونه ایست که مبتواند در آب و هوای مختلف به بهترین شکل از ساختار زنجیر مراقبت کند و به روان تر حرکت کردن آن روی چرخ دنده های دوچرخه کمک میکند.

آشنایی با انواع روغن زنجیر دوچرخه 

نحوه روغن کاری اجزای مهم دوچرخه

بهتر از قبل از روغن کاری دوچرخه، اجزای اصلی دوچرخه خود را بشویید تا جرم های اضافه آن پاک شوند. برای پاک کرده لکه های چربی می توانید از بنزین استفاده کنید.

زنجیر دوچرخه

اگر زنجیر دوچرخه را روغن کاری نکنید یک صدای جیغ گوشخراش همیشه از این قسمت می‌آید و باعث می شود نتوانید زنجیر را به آرامی و راحت جابجا کنید. اگر به این موضوع توجه نکنید زنجیر در نهایت زنگ می زند و در یک لحظه متوقف می شود.

برای حل این مشکل یک دستمال تمیز را با یک مایع چربی زدا خیس کنید. در حالی که دوچرخه خود را بر روی پایه یا میز قرار داده اید، رکاب بزنید تا زنجیر حرکت کند و در همین حین یک قسمت از زنجیر را بین دستمال نگهدارید تا با رکاب زدن از میان دستمال حرکت کند. این کار باعث می شود تا کثیفی زنجیر گرفته شود. این کار را چندبار تکرار کنید تا زنجیر کاملا تمیز شود. سپس زنجیر را با یک پارچه تمیز و همان تکنیکی که برای تمیز کردن آن استفاده کردید خشک کنید.

 

روغن کاری زنجیر دوچرخه - آیبایک

 

برای استفاده از روان کننده یا روغن زنجیر دوچرخه، همانطور که رکاب می زنید و زنجیر می چرخد، چند قطره روغن را بر روی زنجیر بریزید تا کاملا کل زنجیر روغن کاری شود. روغن اضافی را پاک کنید چرا که اگر این کار را نکنید، روغن می تواند جذب شود. بهتر است از یک روغن زنجیر سبک و ضد آب استفاده کنید، چرا که در آب و هوای بارانی و مرطوب باعث می شود تا مشکلی برای زنجیرتان پیش نیاید.

یادتان باشد هرگز از روغن موتور استفاده نکنید چرا که حاوی اسیدها و ذرات فلزی است که می تواند استحکام زنجیر را به خطر بیندازد و باعث سایش سریع تر آن شود.

 

پدال های گیره دار

اگر پدال های گیره دار را روغن کاری نکنید، چفت شدن با کفش به خوبی انجام نمی شود و ممکن است باعث شود تا پدالتان جدا شود.

اگر سیستم پدال گیره دار شما دارای فنر قابل مشاهده است (ناحیه ای که گیره های کفش شما به پدال متصل می شوند)، بعد از هر چند بار سواری یک قطره روغن روی آن بمالید تا زنگ نزند و به خوبی کار کند. هر بار که پدال‌ها را نصب می‌کنید، یک لایه گریس مانند (ترجیحا ضدآب) را روی قسمت قرقره مانند پدال بمالید تا روان تر حرکت کنند.

حواستان باشد که فنرهای پدال را روغن کاری نکنید زیرا با این کار عملا آن ها را از بین می برید.

سیم دنده و سیم ترمز

اگر سیم دنده را روغن کاری نکنید به نرمی حرکت نمی کنند که این موضوع بر عملکرد تعویض دنده تأثیر منفی می گذارد و در شرایط مرطوب بیشتر مستعد زنگ زدگی خواهند بود.

چگونه آن ها را روغن کاری کنیم؟ دنده عقب را روی بزرگترین چرخ دنده بگذارید. سپس، بدون پدال زدن، دنده جلوی خود را روی کوچک ترین چرخ دنده قرار دهید. این حرکت باعث می شود تا کابل به اندازه کافی شل شود و به شما این امکان را می دهد تا سیم را از کابل خارج کنید. چند قطره از روغن را بر روی نوک انگشتان خود بریزید و آن ها را در طول کابل بلغزانید تا یک لایه نازک روغن پوشانده شود. آلودگی ها و کثیفی ها را از روی کابل های خود پاک کنید. سعی کنید پایینی ترین قسمت کابل را که در زیر فریم پایین قرار دارد بهتر تمیز کنید. برای روغن کاری سیم ترمز دوچرخه هم همین موارد را تکرار کنید.

هرگز از مایع WD-40 استفاده نکنید. این مایع یک حلال است، نه یک روان کننده! اگر سیم و کابل های شما به قدری اصطکاک پیدا کرده اند که به حلال نیاز دارید، بهتر است آن ها را تعویض کنید تا از حلال استفاده کنید.

 

روغن کاری سیم ترمز دوچرخه - آیبایک

نکته مهم پس از روغن کاری دوچرخه و روانکاری زنجیر دوچرخه چیست؟

اگر بعد از روغن کاری دوچرخه و روانکاری زنجیر دوچرخه اضافه روغن گرفته نشود در موقع رکاب زدن قطره های روغن به قسمت های مختلف دوچرخه مثل بدنه طوقه و دیسک ترمز دوچرخه پاشیده می شود و در ترمز گیری و لنت ترمز اختلال ایجاد می کند. همچین آغشتگی بیش از حد روغن باعث زود کثیف (سیاه) شدن زنجیر دوچرخه و در نتیجه سایش زنجیر دوچرخه و قطعات دیگر می شود .

تاکید می کنیم که قسمت مهم پس از روغن کاری و چرب کردن قطعات دوچرخه که کم به آن پرداخته میشود و اکثرا توسط سرویس کننده های کم تجربه نادیده گرفته می شود همین گرفتن اضافه روغن زنجیر دوچرخه بعد از روغن کاری هست.

با چرب کردن زنجیر نیازی به روغن زدن به خودرو و طبق دنده های عقب و جلو نیست چون خود زنجیر در حالتی که گردش پا و رکاب زنی هست قسمت های دیگر را چرب میکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *