شرکت های دوچرخه اشتراکی یا سامانه دوچرخه اشتراکی ، یک خدمت است که در آن دوچرخه به صورت رایگان یا در مقابل وجهی در اختیار افراد قرار میگیرد. در بسیاری از سامانهها افراد دوچرخه را از یک ایستگاه تحویل گرفته به به ایستگاهی دیگر در همان سامانه تحویل میدهند. این ایستگاهها شامل جایگاهی برای دوچرخه است که دوچرخه در آن توسط یک سامانه رایانهای قفل و باز میشود. کاربر مشخصات خود را در ایستگاه مبدأ به سامانه میدهد (این کار از راههای گوناگونی مانند کارت هوشمند، کد شناسایی و رمز یا تلفن همراه امکانپذیر است) دوچرخه باز میشود و سپس در ایستگاه مقصد دوباره دوچرخه را قفل میکند. در برخی از سامانهها قفل بر روی خود دوچرخه است؛ که کاربر با بهکارگیری گوشی هوشمند نزدیکترین دوچرخه به خود را در نقشه پیدا میکند و قفل آن را باز میکند. در این مقاله از ایمن نور به معرفی بهترین شرکت های ارائه دهنده دوچرخه های اشتراکی در ایران می پردازیم.
شرکت های پیشرو در دوچرخه های اشتراکی در جهان : موبایک
موبایک ، یک شرکت چینی است که در سال 2015 تأسیس شد و از فناوری اینترنت اشیا (IOT) برای اشتراک گذاری دوچرخه استفاده می کند. موبایک دوچرخه های بدون ایستگاه خود را در مناطق شهری پراکنده می کند و به مشتریان اجازه می دهد تا از اپلیکیشن تلفن همراه برای باز کردن قفل دوچرخه ها استفاده کنند.
تقاضای بازار دوچرخه های اشتراکی در چین با ظهور موبایک به حدی زیاد شد که در حال حاضر این استارتاپ در سراسر چین 20 میلیون دوچرخه در اختیار شهروندان قرار داده است. همچنین وجود موبایک باعث شد تا رقیب هایی مانند OFo نیز وارد این بازار شوند.
برخلاف دوچرخه های اشتراکی سنتی که از دوچرخه سواران می خواهد در برخی مکان های ثابت سوار یا پیاده شوند، کاربران Mobike می توانند دوچرخه های خود را در هر مکانی (تا زمانی که یک مقصد قانونی باشد) پارک کنند.
یک ردیاب GPS و تراشه اینترنت اشیا در دوچرخه تعبیه شده است و هر دوچرخه را می توان از طریق فضای ابری به هم متصل کرد. دوچرخه سواران می توانند با استفاده از تلفن های هوشمند خود قفل دوچرخه را به راحتی با اسکن یک کد QR باز کنند و از پرداخت تلفن همراه برای پرداخت استفاده کنند. این دوچرخه ها به گونه ای طراحی شده اند که برای سه تا چهار سال نسبتا بدون نیاز به تعمیر و نگهداری باشند.
همچنین دوچرخه های اشتراکی Mobike نیز برای جامعه ارزش ایجاد می کنند. با ارائه یک جایگزین سازگار با محیط زیست، این شرکت در کاهش انتشار کربن نیز کمک به سزایی به شهرهای کلان کرده است.
افتخارات موبایک
در سال 2017، Mobike به دلیل ارائه راه حل های بازارمحور برای آلودگی هوا و تغییرات آب و هوا، جایزه « قهرمانان زمین » توسط محیط زیست سازمان ملل را دریافت کرد.
براساس آمارهای این شرکت «موبایکرها بیش از 18.2میلیارد کیلومتر دوچرخه سواری کرده اند که معادل صرفه جویی در بیش از 4.4میلیون تن آلاینده کربن (معادل خارج کردن 1.24میلیون خودرو از جاده در سال) است که بیش از 194میلیون دلار سود اقتصادی به همراه دارد. از آنجایی که آلودگی هوا یک مشکل جدی در چین است، موبایک با حفاظت از محیط زیست و مبارزه با تغییرات آب و هوایی برای جامعه ارزش آفرینی می کند.
موبایک (Mobike) در حال حاضر بزرگترین شرکت اشتراک گذاری دوچرخه هوشمند است. این پلتفرم اکنون بیش از 200 میلیون کاربر ثبت نام شده در 200 شهر جهان دارد که روزانه بیش از 30میلیون جابه جایی انجام می دهد.
گسترش دوچرخه های اشتراکی در چین نیازمند حمایت های مردمی و به ویژه دولت است. حمایت های دولت چین نیز از استارتاپ های دوچرخه های اشتراکی به قدری است که بازار دوچرخه های اشتراکی در این کشور با اندازه بازار 5.7میلیارد دلاری در سال 2022 به بزرگ ترین بازار این حوزه در جهان و پنج برابر بزرگ تر از بازار هند تبدیل شده است.
شرکت های دوچرخه اشتراکی در ایران
بایدو : دوچرخه اشتراکی شهر مشهد
بایدو، شرکتی خصوصی تحت حمایت شهرداری مشهد، به توزیع دوچرخه های اشتراکی می پردازد. این شرکت که نسبتا نوپاست و هنوز جای پای خود را محکم نکرده، در این مدت توانسته رضایت نسبی مردم مشهد را به دست بیاورد و روند رو به رشدی داشته باشد.
در زمان انتشار این مقاله، با توجه به گفته شرکت بایدو، هم اکنون بیش از 2000 نفر اپلیکیشن بایدو را نصب کرده و بیش از 250 کاربر فعال از بایدو استفاده می کنند.همچنین طبق ادعای بایدو، 95 درصد مشتریان از خدمات بایدو رضایت کافی دارند.
برای مشاهده وبسایت بایدو روی لینک زیر کلیک کنید
بهرو : دوچرخه اشتراکی هوشمند شهرداری یزد
شهرداری یزد در اقدامی هوشمندانه، همپای کلانشهر های تهران، مشهد، شیراز و… اقدام به راه اندازی دوچرخه های اشتراکی در یزد کرده است. از این رو دوچرخه های بهرو را در یزد به راحتی میتوانید پیدا کنید.
در حال حاضر اطلاعات دقیقی درباره دوچرخه های اشتراکی بهرو موجود نمی باشد. در صورت تکمیل اطلاعات، این مطلب بروز می شود.
برای مشاهده وبسایت بهرو می توانید روی متن زیر کلیک کنید
بیدود : شکستی تلخ برای اکوسیستم استارتاپی ایران
بیدود پس از حضور در نمایشگاه فناوری الکامپ ۲۰۱۸ در تاریخ ۱۸ دسامبر ۲۰۱۸ بهطور رسمی در منطقه ۲ تهران آغاز به کار کرد. در ابتدا، مدل کسبوکار آن ترکیبی از اشتراک و پرداخت در صورت تمایل بود. شارژ سپرده اولیه قابل استرداد ۱۵۹٬۰۰۰ ریال با هزینه بیمه ۳۰٬۹۰۰ ریال و هزینه ثبت نام ۱۸۹٬۹۰۰ ریال بود. همچنین به ازای هر ۳۰ دقیقه استفاده از دوچرخه از کاربران مشترک ۱۵۰۰ ریال دریافت میشد.
کاربران میتوانستند از برنامه تلفن هوشمند برای اجاره دوچرخهها استفاده کنند و میتوانند دوچرخه را در هر نقطه از منطقه عملیاتی رها کنند. بیدود در سال ۲۰۱۷ بیش از ۵٬۰۰۰ دوچرخه در مناطق مرکزی تهران مستقر کرده بود و چند ماه بعد حدود ۷۰۰ دوچرخه دیگر را در مناطق شمال غرب شهر اضافه کرد. بیدود برای مدتی در شیراز هم فعالیت داشت.
در اسفند ماه ۱۴۰۱ اعلام شد که شرکت پاک چرخ ايرانيان به دلیل عدم همکاری شهرداریهای تهران و شیراز برای همیشه تعطیل شد. برخی حدس و گمانها درباره اعمال فشارها برای تعطیلی بیدود به موضوع دوچرخهسواری زنان برمیگردد که هیچگاه تایید یا تکذیب نشد. با تعطیلی بیدود مبلغ حق اشتراکی که از هزاران مشترک بیدود دریافت شده بود هرگز به آنها بازگردانده نشد و تا این لحظه هیچ شخص یا نهادی پاسخگوی مشترکین بیدود در قبال بازپس دادن مبالغ آنها نبوده است.
رورو : جایگزین بیدود در تهران
رورو پس از تعطیلی بیدود خیلی زود توانست جای پای خود را در تهران محکم کند. با این تفاوت که در کنار دوچرخه، دوچرخه برقی و اسکوتر برقی را نیز اجاره می دهد.
رورو در وبسایتش اینگونه خود را معرفی کرده:
رورو نسل جدید حمل و نقل عمومی
رورو یک برنامه اسکوتر و دوچرخه برقی اشتراکی است. هرکجا هستید، با اپلیکیشن رورو به سادگی نزدیکترین وسیله نقلیه را پیدا کنید. قفل وسیله را با اسکن کد آن باز کنید. لذت یک سفر متفاوت و بدون ترافیک و نگرانی از جای پارک را تجربه کنید.
رورو دوستدار آسمان آبی
همزمان با رشد و گسترش شهرها، نیاز به وسایل نقلیه افزایش مییابد. ما هر روز با مشکلات بزرگتری در زمینه آلودگی هوا و نابودی محیط زیستمان روبرو میشویم. ساختن بزرگراه های جدید و اضافه کردن خودروهای بیشتر دیگر راهکار مناسبی برای کلانشهرها نیست. بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا، راه حل را در استفاده از سامانه های حمل و نقل اشتراکی و وسایل نقلیه کوچک و بدون آلایندگی یافته اند. با اسکوتر و دوچرخه های برقی رورو، کربن کمتری وارد هوای شهرمان میکنیم، فضای کمتری اشغال میکنیم و اجتماعی سالمتر و شادتر میسازیم.
یزد